Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Szakmai előadások

Szakmai előadások

Erdélyi Tibor méhészeti szakelőadó

Tizenöt éve foglalkozom e ragadós mesterséggel… 240 méhcsaláddal fő állásban foglalkozom, méhészeti termékeimet közvetlen fogyasztóknak értékesítem.

Diplomámat a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán szereztem . Szakdolgozatomban a hazai mézfogyasztási szokásokat kutattam.
Felsőfokú képesítéssel Drámapedagógus valamint Kulturális menedzser szakmákból is rendelkezem.
Szakirányú képesítéseim :

- Méhész szakmunkás
- Méhész Aranykalászos gazda
- Méhegészségügyi felelős
- Országos méhészeti szakelőadó
- Méhegészségügyi szakelőadó
- Méhész mester.

A vépi Mezőgazdasági Középfokú Szakoktatási Intézet szervezésében 2000-2001 tanévben Csabrendeken-, 2002-2003 tanévben Zircen voltam a Méhész szakmunkás képzés tanfolyamvezető szakelőadója, egyben vizsgáztató tanára.

Szakmai előadásaim száma eddig kb. 110, meghívott előadó voltam a Budavári Mézesnapokon, a Jászberényi Mézvásáron, a Fehérvári Országos Méhésztalálkozón, valamint a Gödöllői Magyar Méhészek Világtalálkozóján.

Nemzeti Méhészeti program előadások témaköre, tematikája 2009-2010.

1. A méhlegelő

A méhészkedésből származó fő bevételeink alapjainak körüljárása
A tavaszi-, és a nyári méhlegelők táblázatba foglalt csoportosítása

2. A méhészet hazai története

A méhésztörténelem sarokpontjai, mesterségünk történeti érdekességei.
Amit érdemes elmesélni vásárlói kérdésre vagy baráti társaságban

3. Méztermelés nyáron

Méhészeti teendőink akác után, az aranyvessző végéig
Teendők a méhészetben havi bontásban

4. A méhészeti termékek

Amit érdemes elmesélni vásárlói kérdésre vagy baráti társaságban

5. Kaptárak, keretek itthon és a világban

Kaptárak és keretek táblázatba foglalt összehasonlítása, aljdeszkától a tetőig, a keretváll kiképzéstől az illesztési hézagig 32 jellemző méret és adat alapján

6. Aktuális jogszabályok a méhészetben

A jog fogalma, eligazodás a jogrendszerben, a CD jogtár használata

7. A méhcsalád biológiai tulajdonságai, méhviselkedés-szokástan

A méhcsaládjaink üreglakó viselkedése független a család lakóhelyétől. A biológiai viselkedés megismerése elősegíti, hogy kaptárunk segítője és sohasem akadálya legyen a méhcsaládnak. A méhcsalád kezeléseinek alapja.
A munkamegosztás lényege

8. Tennivalóim méhmérgezés esetén

Pontokba szedett feladatlista, hogy cselekedni tudjunk

9. Méhek betegségei

Alapvető, kötelező ismeretek a betegségekről
A betegségek csoportosítása kórokozó, a betegség jellemzői, ideje, kórfejlődése, tünete, terjedése, megelőzése, fertőtlenítés és bejelentési kötelezettség alapján

10. A nyúlós költésrothadás

Hogyan cselekedjünk, ha észrevesszük a betegséget.
Tennivalóink, jogaink, kötelességeink
A betegség jellemzői a kórokozó, a betegség ideje, kórfejlődése, tünete, terjedése, megelőzése, fertőtlenítés és bejelentési kötelezettség alapján
A nyúlós költésrothadás leküzdése

11. A varroa-atka kór

Elmélet és gyakorlat a kór és kísérő betegségeinek megismerésében és leküzdésében.
A betegség kézbentartásának útmutatója

12. A keretkészítés, fúrás, drótozás, műlépezés és eszközei

Elmélet és gyakorlati bemutató keretfúrógéppel, 10 keretes keretszegező sablonnal, pneumatikus kapocsbelövő gép segítségével

13. A mézeltetés különböző rakodó kaptártípusokban

Az ellentétek feloldása: A maximális népesség és a rajzás, a méz mennyisége és minősége, a fajtamézek elválasztása 1 NB, H-1H, H-1NB, H-H, Egyéb típusok
Különböző mézeltetési fogások
Méztér kialakítás rakodó kaptárakban

14. A mézfedelezés és pergetés módjai, eszközei

Eszközbemutatóval illusztrált előadás

15. A méhesek és vándortanyák elhelyezése, a vándorlás

Gyakorlati tanácsok, hogy ne érjen bennünket meglepetés, egy vándorlást megkönnyítő eszköz, a GPS gyakorlati bemutatása

16. A méz tisztítása, tárolási eszközei, módjai

Eszközbemutatóval illusztrált előadás
A mézkezelés további berendezései

17. Az etetés és eszközei

A folyékony és szilárd táplálékok és gyógyszerek bejuttatásának módjai

18. A hazai mézfogyasztás jellemzői

Ismerjük meg a fogyasztót, ha el akarunk adni neki. Egy reprezentatív kérdőíves megkérdezés eredményei
Az eladás növelése vásárlói üzenetek alapján

19. Hogyan adjuk el méhészeti termékeinket otthon, és a piacon

Gyakorlati tanácsok, hogy visszatérő vásárlókat szerezzünk
A méz és méhészeti termékek

20. Méz és marketing I.

A marketing és alapfogalmai
A marketing kialakulása és fejlődése

21. Méz és marketing II.

Marketing ismeretek a beruházás előtt
Marketing programok és akciók

22. Hogyan szervezzünk szakmai bemutatót

Gyakorlati tanácsok egyesületek részére, ha szakmai bemutatkozást tervez

AZ ELŐADÁSOK RÉSZLETES TARTALMÁRÓL KÉREM ÉRDEKLŐDJÖN!