Szakmai előadások
Erdélyi Tibor méhészeti szakelőadó
Tizenöt éve foglalkozom e ragadós mesterséggel… 240 méhcsaláddal fő állásban foglalkozom, méhészeti termékeimet közvetlen fogyasztóknak értékesítem.
Diplomámat a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán szereztem . Szakdolgozatomban a hazai mézfogyasztási szokásokat kutattam.
Felsőfokú képesítéssel Drámapedagógus valamint Kulturális menedzser szakmákból is rendelkezem.
Szakirányú képesítéseim :
- Méhész szakmunkás
- Méhész Aranykalászos gazda
- Méhegészségügyi felelős
- Országos méhészeti szakelőadó
- Méhegészségügyi szakelőadó
- Méhész mester.
A vépi Mezőgazdasági Középfokú Szakoktatási Intézet szervezésében 2000-2001 tanévben Csabrendeken-, 2002-2003 tanévben Zircen voltam a Méhész szakmunkás képzés tanfolyamvezető szakelőadója, egyben vizsgáztató tanára.
Szakmai előadásaim száma eddig kb. 110, meghívott előadó voltam a Budavári Mézesnapokon, a Jászberényi Mézvásáron, a Fehérvári Országos Méhésztalálkozón, valamint a Gödöllői Magyar Méhészek Világtalálkozóján.
Nemzeti Méhészeti program előadások témaköre, tematikája 2009-2010.
1. A méhlegelő
A méhészkedésből származó fő bevételeink alapjainak körüljárása
A tavaszi-, és a nyári méhlegelők táblázatba foglalt csoportosítása
2. A méhészet hazai története
A méhésztörténelem sarokpontjai, mesterségünk történeti érdekességei.
Amit érdemes elmesélni vásárlói kérdésre vagy baráti társaságban
3. Méztermelés nyáron
Méhészeti teendőink akác után, az aranyvessző végéig
Teendők a méhészetben havi bontásban
4. A méhészeti termékek
Amit érdemes elmesélni vásárlói kérdésre vagy baráti társaságban
5. Kaptárak, keretek itthon és a világban
Kaptárak és keretek táblázatba foglalt összehasonlítása, aljdeszkától a tetőig, a keretváll kiképzéstől az illesztési hézagig 32 jellemző méret és adat alapján
6. Aktuális jogszabályok a méhészetben
A jog fogalma, eligazodás a jogrendszerben, a CD jogtár használata
7. A méhcsalád biológiai tulajdonságai, méhviselkedés-szokástan
A méhcsaládjaink üreglakó viselkedése független a család lakóhelyétől. A biológiai viselkedés megismerése elősegíti, hogy kaptárunk segítője és sohasem akadálya legyen a méhcsaládnak. A méhcsalád kezeléseinek alapja.
A munkamegosztás lényege
8. Tennivalóim méhmérgezés esetén
Pontokba szedett feladatlista, hogy cselekedni tudjunk
9. Méhek betegségei
Alapvető, kötelező ismeretek a betegségekről
A betegségek csoportosítása kórokozó, a betegség jellemzői, ideje, kórfejlődése, tünete, terjedése, megelőzése, fertőtlenítés és bejelentési kötelezettség alapján
10. A nyúlós költésrothadás
Hogyan cselekedjünk, ha észrevesszük a betegséget.
Tennivalóink, jogaink, kötelességeink
A betegség jellemzői a kórokozó, a betegség ideje, kórfejlődése, tünete, terjedése, megelőzése, fertőtlenítés és bejelentési kötelezettség alapján
A nyúlós költésrothadás leküzdése
11. A varroa-atka kór
Elmélet és gyakorlat a kór és kísérő betegségeinek megismerésében és leküzdésében.
A betegség kézbentartásának útmutatója
12. A keretkészítés, fúrás, drótozás, műlépezés és eszközei
Elmélet és gyakorlati bemutató keretfúrógéppel, 10 keretes keretszegező sablonnal, pneumatikus kapocsbelövő gép segítségével
13. A mézeltetés különböző rakodó kaptártípusokban
Az ellentétek feloldása: A maximális népesség és a rajzás, a méz mennyisége és minősége, a fajtamézek elválasztása 1 NB, H-1H, H-1NB, H-H, Egyéb típusok
Különböző mézeltetési fogások
Méztér kialakítás rakodó kaptárakban
14. A mézfedelezés és pergetés módjai, eszközei
Eszközbemutatóval illusztrált előadás
15. A méhesek és vándortanyák elhelyezése, a vándorlás
Gyakorlati tanácsok, hogy ne érjen bennünket meglepetés, egy vándorlást megkönnyítő eszköz, a GPS gyakorlati bemutatása
16. A méz tisztítása, tárolási eszközei, módjai
Eszközbemutatóval illusztrált előadás
A mézkezelés további berendezései
17. Az etetés és eszközei
A folyékony és szilárd táplálékok és gyógyszerek bejuttatásának módjai
18. A hazai mézfogyasztás jellemzői
Ismerjük meg a fogyasztót, ha el akarunk adni neki. Egy reprezentatív kérdőíves megkérdezés eredményei
Az eladás növelése vásárlói üzenetek alapján
19. Hogyan adjuk el méhészeti termékeinket otthon, és a piacon
Gyakorlati tanácsok, hogy visszatérő vásárlókat szerezzünk
A méz és méhészeti termékek
20. Méz és marketing I.
A marketing és alapfogalmai
A marketing kialakulása és fejlődése
21. Méz és marketing II.
Marketing ismeretek a beruházás előtt
Marketing programok és akciók
22. Hogyan szervezzünk szakmai bemutatót
Gyakorlati tanácsok egyesületek részére, ha szakmai bemutatkozást tervez
AZ ELŐADÁSOK RÉSZLETES TARTALMÁRÓL KÉREM ÉRDEKLŐDJÖN!